BURUN ESTETİĞİ NEDİR?
Burun Estetiği, estetik plastik cerrahların erkek yüz estetiği amaçlı en çok yaptığı operasyonlardan birisidir. Birçok nedenle burunda şekil bozukluğu olabilmektedir. Genetik nedenler, kazalar, küçük yaşta geçirilen düşme ve çarpma gibi travmalar bunlardan bazılarıdır.
HANGİ DURUMLARA BURUN ESTETİĞİ YAPILIR?
Burun Estetiği görünüm amacı ile daha çok tercih edilse de bazı hastalar solunum şikâyeti ile de başvurmaktadırlar. Bu durumlarda, görünümde bir kusur var ise solunum problemi giderilirken estetik kaygı giderilmesi gerekebileceği belirtilir.
Rinoplasti operasyonu yaptırmayı düşünen kişilerin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
BURUN ESTETİĞİNDE DOĞAL GÖRÜNÜM
Burun Estetiğinde temel amaç kadın ya da erkeğin yüzüne yakışan mümkünse işlem yapıldığı bile anlaşılmayan; doğal bir görünüm oluşturmaktır. Her operasyon gibi tamamen kişiye özel planlanmaktadır. Yapılacak işlem öncesinde hasta ve uzmanlarımız detaylı bir şekilde konuşmakta, hastanın sorunlarını ve beklentilerini de dikkate alarak hasta için en uygun operasyon uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir.
BURUN ESTETİĞİ YAPTIRMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİ?
Burun estetiği uzman görüşmesinde kullanılan ilaçlar varsa bunların muhakkak uzman hekime bildirilmesi gerekmektedir.
Aspirin gibi ilaçların kullanımı ameliyat sırasında veya sonrasında kanama sorununa yol açabilir. Bu nedenle ameliyattan en az 15 gün önce bu tip ilaçları, alkol ve sigarayı kullanmayı bırakmanız önerilir.
Aynı zamanda doğum kontrol hapı kullanılıyorsa muhakkak hekime operasyon öncesinde bildirilmelidir.
BURUN ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?
Burun operasyonu genel anestezi ile yapılır. Ortalama 45 dakika ile 2:30 saat arası sürebilir (bu süre yapılacak işleme göre değişkenlik gösterir.) Ameliyat sonrası ise ortalama 1 ile 3 gün arasında rahat nefes alabilecek şekilde tasarlanmış delikli tamponlar kullanılır ve ortalama bir hafta sonra ise varsa burun alçısı çıkarılır.
Çoğunlukla, bir haftayı tamamladıktan sonra hasta günlük hayatına, sosyal faaliyetine ve işine geri dönebiliyor.
Burun ameliyatları sonrasında yara izi problemi olmaz.
BURUN AMELİYATI (RİNOPLASTİ) SONRASI
Hasta bir gece tedbir amaçlı hastanede kalır. Burun ameliyatı sonrası bazı durumlarda geçici morluk ve şişlikler oluşur. Ancak belli bir süre sonra bu durum ortadan kalkar. Tampon konulmuşsa 2-4 gün sonra tampon alınır. Kemik iyileşmesinin kısmen gerçekleştiği düşünülen 6-8. günlerde burun üzerine konan ateller çıkarılır. Açık rinoplasti yapılır ise belli belirsiz bir iz bırakarak iyileşme görülür.
İlk birkaç gün boyunca çok hafif sızıntılar ve hafif tıkanıklıklar görmek olasıdır. İlk bir ay içerisinde burun içerisinde ameliyata bağlı ödem nedeniyle nefes almayı hafif düzeyde olumsuz etkileyebilen şişlikler de olabilir. Doktor tarafından önerilen ilaçlarla bu şişlik giderilir.
Ameliyat sonrası işe başlaması süresi yapılan ameliyatın tekniğine, yapılan işlemlere, hastanın iyileşme potansiyeline, hastanın yaptığı işe ve içinde yaşadığı çevreye göre değişir. Masa başı iş yapan hastalar burundaki atellerinin görüntüsünü önemsemezler ise dördüncü gün iş başı yapabilirler. Çok aktif çalışan kişilere için 7-10 gün arasında işe başlamaları önerilir.
Sigara kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
Tedavi sürecinde bazı dış etkenlere de dikkat etmek gerekir. Güneş ışığından 3 ay süre ile korunmalıdır. Kapalı ameliyatlar sonrası kesi olmadığı için güneş ışığına karşı ekstra bir koruma almaya gerek yoktur, ancak unutulmamalıdır ki; güneşten korunmak cildin erken yaşlanmasını engellemek için her zaman önemlidir. Yüzme, koşma ve benzeri aktiviteler yapılan işlemlere ve tekniğe göre belirli süreler kısıtlanır. Kontakt lens ve gözlük kullanımı hakkında doktordan ayrıca bilgi alınması önerilir.
Burun ameliyatları sonrası tamamen iyileşme 3-6 aylık bir süreç sonucunda gerçekleşir.
BURUN ESTETİĞİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-
Ağır spor yapmamanız gereklidir.
-
Burnunuzu darbelerden korumanız gereklidir.
-
Burun tam halini 6 ay sonra almaktadır.
-
Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
-
Güneş ışığından korunmanız gereklidir.