YÜZ GERDİRME NEDİR?
Yaşlanma, yer çekimi, sigara kullanımı, stres faktörü, içki tüketimi, kötü beslenme, güneş ışınları gibi sebeplerle yüz bölgesinde gözaltı torbaları, sarkıklar, derin kırışıklar ortaya çıkar.
İleriki yaşlarda yüzdeki yumuşak dokuda azalma başlar ve cilt yüz kemikleri üzerinden aşağı yönde sarkar. Bunu, yüzdeki derinin yüze bol gelmesi şeklinde açıklayabiliriz. Yüz gerdirme ameliyatının amacı, bu bollaşmayı ortadan kaldırarak daha diri ve gergin bir cilde kavuşmaktır.
Yüz germe operasyonu ile ciltte biriken sarkmalar alınır, deri altındaki ince kas tabakasına yeniden biçim verilerek gerdirme işlemi tamamlanır.
Yüzdeki Yaşlanma Görüntüsü Nasıl Anlaşılır?
Yaşın ilerlemesiyle yüzde oluşan değişiklikler şunlardır:
• Alın çizgilerinin belirginleşmesi
• Kaşların düşmesi
• Göz kapaklarının sarkması
• Göz kenarlarında (kaz ayakları) çizgilerin oluşması
• Gözaltı bölgelerinin torbalanması ve çizgilenmesi
• Yanakların sarkması ve elmacık bölgesindeki dolgunluğun azalması
• Ağız ve burun kıvrımı bölgesindeki derilerin katlanması
• Çenenin kontur hatlarının kaybolması ve bozulması
• Boynun ve gıdı bölgesinin sarkması veya yağlanması
• Boyun bölgesinin kırışması ve perdelenmesi
• Yüzdeki güneş lekelerinin artması
YÜZ GERDİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Yüz germe ameliyatı mevcut sorunun görüldüğü bölgeye göre; alın ve kaşların yer aldığı üst-yüz kısmı, göz hizasını ve çevresini kapsayan orta-yüz kısmı ve ağız, çene, boyun etrafını içeren alt-yüz bölümü şeklinde çeşitlendirilir.
Yüzü gençleştirme işleminde hedef, yüzün farklı noktalarında sarkık ve gevşek halde bulunan dokuları özgün yerlerine asmak ve fazla derileri atıp gerginlik sağlamaktır.
Yüz germe ameliyatı sonrasında oluşan izler; şakak bölgesindeki saçlı deri içinde, kulağın ön ve arka kısmındaki doğal kıvrımlarda gizlenebilir. Bu izler gizli kaldığı için, pek belli olmaz.
Yüz gerdirme operasyonuna kombine olarak göz kapağı ameliyatı, deri soydurma işlemi, botoks ve dolgu gibi uygulamalara başvurmak amaçlanan başarıyı arttırır.
YÜZ GERME AMELİYATI NE KADAR SÜRER?
Yüz germe işlemi genel anestezi altında iki ile beş saat arasında sürer. Ama bu ameliyatla birlikte üst-alt göz kapağı estetiği, alın gerdirme, kaş kaldırma gibi ekstra uygulamalar söz konusu olursa süre biraz daha uzayabilir.
AMELİYATTAN SONRAKİ SÜREÇTE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Yüz germe ameliyatından sonra hasta bir gece hastanede müşahede altında tutulur ve ertesi gün taburcu olur. Bu ameliyat sonrasında pek ağrı görülmese de, ortaya çıkabilecek ağrılar ağrı kesicilerle giderilebilir.
Gerekli durumlarda birkaç gün sonra çıkarılacak biçimde drenler koyulur. Yüzde morluk veya ödem görülmesi gayet normaldir ama bunlar en geç on beş gün içinde tamamen geçer. Hasta bu dönemin ardından günlük yaşantısına dönebilir.
Sadece ameliyat için uygun olan kişilere yapılan başarılı yüz germe işlemlerinin etkisi on yıla yakındır. Fakat yaşlanma halinin ameliyattan sonra da sürdüğünü unutmamak gerekir.